Koronavírus: Českým občanom po Slovinsku obmedzili vstup aj Lotyšsko a Estónsko

04.07.2020 Celý región

Praha 3. júla (TASR) - Občanom Českej republiky v piatok krátko po Slovinsku obmedzili vstup na svoje územie i Lotyšsko a Estónsko. Informoval o tom server iDNES.cz s odvolaním sa na české ministerstvo zahraničných vecí.

Lotyšsko zaradilo ČR do skupiny tzv. žltých krajín. To znamená, že po príchode či prílete do tejto krajiny sa budú musieť Česi podrobiť 14-dňovej karanténe. Opatrenie platí od piatkového popoludnia. České ministerstvo upozornilo, že karanténu nebude možné nahradiť negatívnym testom na nový koronavírus. Dodalo, že lotyšské úrady zoznam bezpečných krajín aktualizujú v týždennom intervale.

Nariadenie začalo platiť z dôvodu, že Česká republika bola na základe epidemiologickej situácie zaradená lotyšským centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb do tzv. žltej skupiny krajín. "To znamená, že kumulatívny počet chorých na COVID-19 za posledných 14 dní prekročil 15 osôb na 100 tisíc obyvateľov," píše na svojej stránke české veľvyslanectvo v Rige.

K podobnému opatreniu pristúpilo aj Estónsko. České ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Česko nespĺňa kritériá pre krajinu, ktorej občania môžu voľne vstúpiť na územie Estónska. "V týždni od 6. do 12. júla preto musia Česi po príchode do Estónska povinne absolvovať dvojtýždňovú karanténu," spresnil rezort diplomacie.

Podmienky pre cestovanie českých občanov ako prvé v piatok sprísnilo aj Slovinsko. Česi sa budú musieť na slovinských hraniciach preukázať negatívnym testom na COVID-19 a platnou rezerváciou ubytovania. V opačnom prípade budú musieť ísť na 14-dňovej do karantény, pripomína portál iDNES.cz.

Vrátiť sa však do ČR môžu bez obmedzenia. "Pre občanov, ktorí cestujú do Chorvátska, sa nič nemení. Mali by sa ale držať odporúčania, aby tranzit vykonali čo najrýchlejšie," spresnil minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

Česká vláda sa domnieva, že rozhodnutie Slovinska nie je objektívne, pretože okrem okresu Karviná je epidemiologická situácia v Česku pokojná.
 
 
 

Počet prípadov koronavírusu celosvetovo presiahol 11 miliónov

Washington 4. júla (TASR) - Počet prípadov infekcie novým druhom koronavírusu už na celom svete presiahol jedenásť miliónov. Ochoreniu COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje, podľahlo vyše pol milióna ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, ktorá pri tomto výpočte vychádzala z oficiálnych údajov jednotlivých krajín.

Zmienené číslo je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zhruba dvojnásobne vyššie než počet každoročne zaznamenávaných závažných chrípkových ochorení.

Niektoré krajiny zaznamenávajú opätovný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom, čo vedie miestne úrady k čiastočnému obnoveniu karanténnych opatrení. Podľa odborníkov môže ísť o trend, ktorý sa bude opakovať až do vyvinutia vakcíny, čo sa očakáva v roku 2021.

Spojené štáty, ktoré hlásia najviac prípadov nákazy zo všetkých krajín (2,8 milióna), zaznamenali vo štvrtok rekordných 55.400 nových prípadov ochorenia COVID-19. V dôsledku prudkého nárastu počtu prípadov zastavilo niekoľko guvernérov plány na opätovné otvorenie svojich štátnych ekonomík.

V USA celkovo zaevidovali už takmer 129.000 úmrtí na COVID-19, čo je takmer štvrtina úmrtí na toto ochorenie na celom svete.

Latinská Amerika, kde Brazília eviduje 1,5 milióna prípadov nákazy, tvorí 23 percent z celkového počtu infikovaných ľudí na svete. India sa stala novým epicentrom v Ázii, kde počet prípadov nákazy vzrástol na 625.000. Obe zmienené krajiny denne hlásia viac ako 10.000 nových prípadov, čo má výrazný vplyv na ich ekonomiku.

Krajiny ako Čína, Nový Zéland a Austrália zaznamenali za posledný mesiac nárast nových prípadov aj napriek tomu, že sa im do veľkej miery podarilo situáciu dostať pod kontrolu.

Podľa výpočtu agentúry Reuters je v Ázii 12 percent a na Blízkom východe asi deväť percent z celosvetového počtu prípadov nákazy.

V niektorých krajinách s obmedzenými možnosťami testovania však oficiálne údaje o nakazených odrážajú len zlomok z reálneho počtu infekcií, píše Reuters. Dodáva, že mnoho krajín totiž testuje len ľudí s príznakmi alebo len najvážnejšie prípady.

Z ochorenia COVID-19 sa už celosvetovo vyliečila približne polovica z nakazených.
 
 

Brazílsky prezident zmierňuje zákon o nosení ochranných rúšok

Rio de Janeiro 4. júla (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro zmiernil zákon, ktorý vyžaduje od obyvateľstva rozsiahle nosenie tvárových rúšok so zámerom obmedziť šírenie koronavírusového ochorenia Covid-19.

Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vládny žurnál Diário Oficial da Uniao.

Bolsonaro odobril legislatívu o nosení ochranných masiek na verejnosti, ale zjemnil ju tým, že zamietol požiadavku, aby si obyvatelia zakrývali tvár na miestach, ako sú školy, obchody či kostoly.

Klauzula, ktorá sa zmieňuje o "ďalších uzavretých miestach, kde sa môžu ľudia zhromažďovať", by podľa vyjadrenia prezidentského paláca mohla viesť k porušeniu práv Brazílčanov.

Bolsonaro v tejto súvislosti argumentuje, že predmetný zákon vo svojej pôvodnej podobe by mohol viesť k pokutovaniu ľudí za nenosenie rúška v ich vlastných domovoch.

Keďže nebolo možné napadnúť iba jednu časť znenia textu klauzuly, Bolsonaro ju zablokoval celú.

Brazílsky kongres teraz preskúma prezidentove námietky a do 30 dní rozhodne, či jeho veto zruší. Regionálne nariadenia o nosení rúšok to však neovplyvní.

V Brazílii sa dosiaľ novým druhom koronavírusu nakazilo vyše 1,5 milióna osôb, pričom ochorenie si vyžiadalo už viac než 63.000 mŕtvych. Bolsonaro však ochorenie Covid-19 bagatelizuje ako "malú chrípku" a zdráha sa zaviesť príslušné opatrenia proti jeho šíreniu.

Guvernéri jednotlivých brazílskych štátov a starostovia miest uviedli do platnosti vlastné pravidlá, ale mnohé už boli medzičasom zmiernené.
 
 

V Rusku presiahol počet úmrtí na COVID-19 10.000 obetí

Moskva 4. júla (TASR) - Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19, spôsobovanému koronavírusom SARS-CoV-2, 168 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 10.027. V sobotu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v krajine o 6632, celkový počet nakazených tak dosiahol 674.515. Denný nárast počtu nakazených pacientov sa už deväť dní drží pod 7000. Za posledných päť dní denný prírastok neprekročil jedno percento.

Najvyšší počet prípadov infekcie za posledný deň zaznamenali v Moskve (680), Moskovskej oblasti (275), Chantyjsko-mansijskom autonómnom okruhu (273), Petrohrade (271) a vo Sverdlovskej oblasti (268).

Počet vyliečených pacientov vo štvrtok stúpol o 8986 na 446.879. Liečbu na koronavírus v súčasnosti v Rusku podstupuje 217.609 ľudí.
 
 

V Katalánsku prudko narástli prípady nákazy, uzavreli okres Segria

Madrid 4. júla (TASR) - Úrady v španielskom regióne Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov nákazy novým koronavírusom uzavreli v sobotu oblasť vrátane mesta Lleida, kde žije približne 200.000 obyvateľov.

K opatreniu prichádza v čase, keď sa v Španielsku začali letné prázdniny a krajina znovu prijíma návštevníkov z 12 nečlenských krajín Európskej únie, informuje agentúra AFP.

Španielsko otvorilo svoje hranice s krajinami schengenského priestoru v rámci EÚ a Britániou už 21. júna, kedy v krajine skončil núdzový stav.

Katalánsky premiér Quim Torra uviedol, že sa rozhodli obmedziť pohyb obyvateľstva v okrese Segria na základe údajov, ktoré potvrdzujú prudký nárast počtu prípadov nákazy. Dodal, že ľudia nesmú oblasť opustiť ani do nej vstúpiť.

Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v zmienenom okrese o 60, celkový počet infikovaných tak dosiahol 4030, píše agentúra DPA.

V Španielsku od začiatku pandémie zaevidovali už 250.545 prípadov infekcie a 28.385 úmrtí. V piatok pribudlo 17 úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Šlo o najvyšší denný nárast od 19. júna.
 
 
 

Na Ukrajine pribudlo 914 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 4. júla (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 914. Informovala o tom v sobotu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské zdravotnícke úrady.

Podľa nich ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované zmieneným novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1227.

Úrady potvrdili dosiaľ 47.677 prípadov nákazy, z ktorej sa uzdravilo 21.115 ľudí.

Ukrajina oznámila 26. júna rekord v počte nových prípadov, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných 1109 osôb.

Podľa ukrajinských médií miestne úrady vzhľadom na dynamiku epidemiologickej situácie zvažujú sprísnenie doterajších sanitárnych opatrení; týka sa to aj hlavného mesta Kyjev a Kyjevskej oblasti.
 
 

Srbsko oznámilo 325 nových prípadov koronavírusu a osem úmrtí

Belehrad 4. júla (TASR) - Srbsko oznámilo v sobotu 325 nových prípadov nového koronavírusu a osem súvisiacich úmrtí, informovala agentúra HINA.

Celkovo je v krajine hospitalizovaných 2347 ľudí, z nich 86 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

V piatok zaznamenali v krajine najvyšší denný počet úmrtí, a to 11. Zmienených osem úmrtí za posledných 24 hodín predstavuje tretí najvyšší počet úmrtí. Deväť obetí hlásilo Srbsko 14. apríla.

V prvých štyroch júlových dňoch podľahlo v Srbsku ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, 29 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 306.

Od 6. marca testovali v Srbsku 434.415 ľudí a infekciu zistili v 15.826 prípadoch.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v sobotu odmietol tvrdenia, že v krajine sa vykonáva málo testov, pričom poznamenal, že ich bolo viac, než mali všetky bývalé juhoslovanské krajiny spolu.

V Belehrade sú od soboty v platnosti ďalšie opatrenia, ktoré obmedzujú prevádzku reštaurácií a nočných klubov. Nosenie tvárových masiek je povinné, rovnako aj dodržiavanie pravidiel fyzického odstupu. Za nedodržanie pravidiel hrozí pokuta.

Zhromažďovanie vo vnútorných verejných priestoroch je obmedzené na 100 osôb a vo vonkajších priestoroch na 500. Tieto obmedzenia platia do 18. júla.
 

Vyberte región